Борисов проговори от болницата след операцията: Представи предложенията за министри на ГЕРБ (ВИДЕО)

166

Премиерът в оставка Бойко Борисов се включи на живо от болница „Софиямед“, в която беше опериран вчера по спешност, заради стара травма в коляното.

Той направи изявление във Facebook, в което коментира актуалната политическа обстановка и коалициите, които ГЕРБ е правила.

”Не можем да отречем успехите през тези 4 годинии в колко трудни коалиции влизахме. Не ни беше лесно да направим правителство с Реформаторския блок, нито беше лесно да договорим с патриотите много неща, защото те също се караха трите партии. Само Каракачанов остана до края и си изпълни ангажиментите, за което му благодаря. Търсехме подкрепа и от Марешки, както и от ДПС за всички важни решения като новите изтребители, както и по евроатналнически теми и това е ставало явно и видно и съм благодарил публично.

Българският избирател ни постави на първо място и искат да съм премиер. Но аз прецених, че спокойствието в държавата и средата за работа, без дразнител, какъвто явно аз се явявам, защото съм като Роналдо и Меси в политиката. Те сега се радват, че ме няма и куцам, но главата ми е здрава. Затова реших да представим Митов, който е най-евроатлантантическия човек. Затова им го представих, за да може да си говорят с него, като не искат с мен, понеже аз ги бия на избори. Само да е мир и спокойствие, предложих него и искам да има стабилно правителство.

В момента има огромно упарвляващо мнозинство. Ние обаче сме първа сила и ще предложим кабинет. Но можем да бъдем и опозиция. Те се събраха и дори не сложиха председател от първатаполитическа сила, както се прави. Партията единодушно сега застава зад Даниел Митов. След него вицепремиер и министър на отбраната ще е Румен Христов, който пак е евроатлантически човек. Той подписа влизането на България в НАТО и ЕС. Даваме ясно знак с Румен и Дани Митов за нашата ориентация към евроатлантизма.

Нямаме слаб министър и ако трябва да съм коректен, предложих на Каракачанов да остане военен министър, но той обясни, че приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента. Но да се знае, че му предложих“, каза Борисов.

За вицепремиер и министър на отбраната е предложен Румен Христов. За министър на културата ГЕРБ предлага завършилия в Холандия музикант Калин Вельов. Любен Дилов-син е предложен за министър на туризма. Депутатът Александър Иванов, Борисов предлага за министър на регионалното развитие.

Останалите предложения за министри са:

Костадин Ангелов – министър на здравеопазването;

Екатерина Захариева – външен министър;

Кирил Ананиев – министър на финансите;

Сашо Иванов – регионален министър;

Деница Сачева – социален министър;

Десислава Ахладова – министър на правосъдието;

Десислава Танева – министър на земеделието;

Жечо Станков -министър на икономиката;

Делян Добрев – министър на енергетиката;

Красен Кралев – министър на спорта;

Ивелина Василева – министър на околната среда и водите.

Борисов обяви, че в предложения кабинет влизат 8 нови лица. Томислав Дончев ще отговаря за еврофондовете.