БСП се яви на консултации при Радев (ВИДЕО)

119

В 11:30 часа започнаха консултациите при президента Румен Радев с БСП.

Радев се срещна с шестте представени в НС партии, преди да започне връчването на мандатите за съставяне на правителство.

„Консултациите с вашата група са важни, най-малко по две причини. Хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И второ – вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма са изключително важни за намиране на баланс”, приветства партията президентът.

„Както заявих в речта си пред Народното събрание, този кабинет не може да бъде плод и на безпринципни коалиции. Те само могат да задълбочат кризата. Затова и тук виждам вашата роля, с вашата мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели, на отговорност, чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание”, каза още държавният глава.

Радев отчете, че при динамичната и сложна, по думите му, обстановка, не изключва, на базата на консултациите, хипотезата и за връчването на трети мандат.

„Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Мислим, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промети. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила, ако ни потърсят за консултации, при няколко условия от наша страна: на първо място да се предприемат спешни стъпки за преудоляване на здравната, икономическта и социалната криза; на второ място да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов; на трето място бързи и конкретни стъпки по плана за възстановяване и устойчивот и на четвърто – нови изборни правилна, които да гарантират честността на изборите“, заяви Корнелия Нинова.