Ново проучване изследва дали можем да се заразим повторно с Ковид 19

118

Британски учени стартираха днес проучване, което ще изследва дали е възможно да се заразим повторно с Covid 19, ако вече сме прекарали вируса

По време на изследването участниците ще бъдат умишлено изложени отново на вируса, за да се изследват имунните отговори на пациентите.

През февруари Великобритания стана първата страна в света, която даде зелена светлина за т. нар. „Предизвикателни изпитания“ при хора, при които доброволците умишлено се излагат на COVID-19, за да ускорят изследванията на болестта, причинена от коронавируса.

Проучването, стартирано в понеделник, се различава от обявеното през февруари, тъй като се стреми да реинфектира хората, които преди това са имали COVID-19, в опит да задълбочи разбирането за имунитета, вместо да заразява хората за първи път.

„Информацията от тази работа ще ни позволи да проектираме по-добри ваксини и лечения, както и да разберем дали хората са защитени след COVID и за колко време“, каза Хелън Макшейн, ваксинолог от Университета в Оксфорд и главен изследовател на изследването. Тя добави, че работата ще помогне да се разбере как имунните реакции предпазват от реинфекция.

 Във фаза първа от изследването  до 64 здрави участници на възраст 18-30 години, които са били заразени с коронавирус преди поне три месеца, ще бъдат реинфектирани с оригиналния щам на SARS-CoV-2.

След това те ще бъдат поставени под карантина за най-малко 17 дни и ще бъдат наблюдавани и всеки, който развие симптоми, ще получи лечение с Regeneron моноклонални антитела.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова