Ангелов с последна информация: Какво да правят ваксинираните с „АстраЗенека“? (ВИДЕО)

150

Проф. Костадин Ангелов съобщава решението на здравните власти какво следва за ваксинираните с „АстраЗенека“

Решението е взето след заседание на Националния ваксинационен щаб.

„Ще направим такава организация, че да се получат вторите дози там, където са били доставени първите”, отбеляза проф. Ангелов.

„Ваксината на „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„По отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизцаионна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”, каза професорът.

„Ако хората не попадат в рисковите групи, ако са си поставили ваксина на „АстраЗенека“ и нямат никакви странични реакции, то нашата препоръка е да си сложат втората доза на „АстраЗенека“, за да се знае, че техният имунизационен цикъл е завършен на всички фази. Това, което правим в момента – с втора доза на „Пфайзер“ след първа „АстраЗенека“, е с цел да постигнем допълнително по-високо ниво на имунен отговор. Но това трябва да стане не по-рано от 82 дни след първата доза“, заяви в заключение проф. Костадин Ангелов.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви следното:

„Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели”.

По думите му тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани  и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Днес, 19 април, в България пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и 50 400 дози от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. Вчера, 18 април в страната пристигнаха 38 400 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Moderna. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква до края на седмицата, от производителя Janssen – 24 000 дози.