Заради гладна стачка: Приеха Алексей Навални в болница

33

Затворническите лекари решиха да прехвърлят основния руски опозиционен лидер Алексей Навални в болница, след 20 дни гладна стачка, която доведе до международни предупреждения за последствия, ако той умре в затвора

Съюзниците на Навални, които нямат достъп до него от миналата седмица, заявиха, че са подготвени за лоши новини за здравето му. Те планират масови демонстрации в цялата страна по-късно тази седмица, съобщават от Reuters.

Случаят с Навални допълнително изолира Москва в момент, когато администрацията на американския президент Джо Байдън обяви по-строги икономически санкции, а Чешката република, членка на ЕС и НАТО, изгони руски шпиони, обвинявайки Москва в роля в смъртоносни експлозии през 2014 г. в склад за съхранение на оръжие .

В изявлението на руската затворническа служба се казва, че е взето решение за преместване на 44-годишния Навални в регионална затворническа болница, въпреки че не става ясно дали преместването вече е станало.

В него се казва, че състоянието му е „задоволително“ и му се дава „витаминна терапия“ с негово съгласие.

Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални, нарече този ход „преместване в същата колония за изтезания, само с по-голяма болница, където отвеждат тежко болни хора.

„Така че може да се разбира само, че състоянието на Навални се е влошило и се е влошило по такъв начин, че дори мъчителят да го признае“, каза той в Twitter.

Навални, борец за борба с корупцията, постигнал слава с вирусни видеоклипове, в които каталогизира огромното богатство, натрупано от висши руски служители, които той нарича „мошеници и крадци“, излежава 2-1 / 2-годишна присъда за стари обвинения за присвояване, които той нарича измислени.

Той беше арестуван при завръщането си в Русия през януари, след като се излекува в Германия от това, което според германските власти отравяше със забранен нервен агент в Русия, което той и западните правителства нарекоха опит за покушение. Кремъл отрича всякаква вина.

Навални обяви гладна стачка на 31 март в знак на протест срещу, според него, отказа на властите в затвора да му осигурят лечение за болки в краката и гърба. Русия казва, че с него са се отнасяли добре и че той преувеличава, за да привлече внимание.

САЩ предупредиха Русия за неуточнени „последици“, ако Навални умре в руския затвор.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова