Facebook и Instagram изпробват нова функция за скриване на лайковете

82

Instagram и Facebook тестват нова функция, която ще позволи на потребителите да скрият харесванията на публикациите си. Този ход на компанията е насочен към защита на психичното здраве на хората, съобщават от Daily Mail

Приложението за споделяне на снимки на Facebook заяви, че е на път да проведе „малък глобален тест“ на функцията, който ще позволи на потребителите да изберат кое изживяване е най-добро за тях.

Популярното приложение започна да крие броя на потребителите в седем държави още през 2019 г., за да разберат дали „намалява натиска, свързан с публикуването“. Но изпитанието получи  отрицателни отзиви от потребителите.

Но този път хората  ще могат да избират дали да виждат харесванията в публикациите на други потребители, както и дали другите потребители ще виждат харесвания в техните публикации. За теста от 2019 г. потребителите не са имали този избор.

Instagram има опасения, че прегледът на публикации с хиляди харесвания може да доведе до чувство на ниско самочувствие сред потребителите, които получават само няколко харесвания или имат само шепа последователи.

Facebook (компанията майка на Instagram) също „проучва“ опциите за въвеждане на подобно изживяване в социалната си мрежа.

Желанието за популярност и одобрение е често срещан проблем на редовните потребители на социалните мрежи. Особено засегнати са младите посетители на Instagram, които дотолкова следят реакциите под постовете си, че са склонни да трият публикациите, които получават малко реакции.

Също така премахването на лайкове помага за намаляването на „стадното съзнание“, което притиска хората да харесат неща, които вече са популярни, вместо да съдят съдържанието на своя глава.

По време на тестовете обаче не всички се съгласяват, че премахването на лайковете е добра идея. Някои хора казват, че искат да ги виждат, за да следят какви са популярните теми.

В новия тест на случаен принцип ще участват малка част от световните потребители на Инстаграм. Ако не попадате сред тях, можете да намерите новата опция да криете лайковете вътре в настройките на апликацията. От Инстаграм вече започнаха тестовия период, а от Фейсбук предстои да съобщят началната дата.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова