Турция забрани плащанията с криптовалута. Каква е причината?

101

Централна банка на Турция забрани използването на криптовалути и крипто активи за закупуване на стоки и услуги, съобщават от Reuters

Банката се позова на възможни „непоправими“ щети и значителни рискове от транзакции в ход, който охлажда световните цени на биткойн.

В законодателството, публикувано в Официален вестник в петък, централната банка заяви, че криптовалутите и други подобни цифрови активи, базирани на технологията на разпределената книга, не могат да бъдат използвани, пряко или косвено, като инструмент за плащане.

Нарастващият крипто пазар на Турция набира скорост през последните месеци, тъй като инвеститорите се присъединиха към глобално рали по биткойн, опитвайки се да се хеджират срещу обезценяването на лирите и инфлацията, която достигна 16% миналия месец.

Биткойнът отпадна с близо 3% при $ 61 490 спрямо долара в 0754 GMT след турската забрана, която беше критикувана от основната опозиционна партия.

В изявление централната банка посочва, че крипто активите „нито са предмет на механизми за регулиране и надзор, нито централен регулаторен орган“, наред с други рискове за сигурността.

„Доставчиците на платежни услуги няма да могат да разработват бизнес модели по начин, по който криптоактивите да се използват пряко или косвено при предоставянето на платежни услуги и издаването на електронни пари“, и няма да предоставят никакви услуги, се казва в съобщението.

„Използването им при плащания може да причини невъзстановими загуби за страните по транзакциите … и да включва елементи, които могат да подкопаят доверието в методите и инструментите, използвани в момента при плащанията“, добави централната банка.

Тази седмица Royal Motors, която разпространява автомобили Rolls-Royce и Lotus в Турция, стана първата в страната, която заяви, че ще приема плащания в криптовалути. В световен мащаб гиганти като Apple, Amazon и Expedia също приемат такива плащания.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова