Ето кога прочутата катедрала Нотр Дам ще посрещне своите първи посетители

58

Вчера се навършиха 2 години откакто опустошителният пожар унищожи емблематичната забележителност на Париж – катедралата Нотр Дам

По този повод президента на Франция, Еманюел Макрон посети строителната площадка в четвъртък сутрин, като похвали реставрационните работи, извършени до момента. Той  заяви, че очаква с нетърпение завръщането на обновената катедрала.

„Всички сме впечатлени от това, което виждаме тук“, каза Макрон, цитиран от френския вестник Le Figaro. „Виждаме, че за две години беше извършено огромно количество сигурна и експертна работа.“

Посещението му беше възможност да благодари на онези, които са помогнали за спасяването на катедралата – дърводелци, стъклари, реставратори на живопис и скулптура, археолози и много други.

Макрон заяви, че катедралата ще бъде готова за своя голям дебют след три години, преди старта на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Въпреки че катедралата може да отвори врати за литургии, тя вероятно няма да може да посрещне типичните си 20 милиона посетители на година по това време.

Възстановяването на Нотр Дам след пожара беше отложено поради няколко фактора, включително пандемията от COVID-19. Преди реконструкцията дори да започне, работниците трябваше да изчистят токсичния оловен прах от района.

Проектът все още е в начална фаза на консолидация и действителният акт на възстановяване се очаква да започне следващата зима.

Източник: Profit

По публикацията работи: Ралица Димитрова