Ето коя е тайната на дълголетието на принц Филип

88

През последните седем десетилетия принц Филип бе постоянен спътник на британската кралица. За съжаление херцогът на Единбург си отиде няколко месеца преди да навърши достолепните 100 години

Като най-дълго служещ съпруг на британски монарх и най-възрастният от всички мъже от кралското семейство, принц Филип би могъл да ни дъде добър пример как да живеем дълъг и пълноценен живот като неговия.

Известен с любовта си към спорта, както и с остроумието си, Филип остава в забележително добра форма през десетилетията, чак до последните години, когато е измъчван от свързани със възрастта здравословни проблеми.

През живота си той станал баща на 4 деца, имаше осем внуци и 10 правнуци. Освен това той е служил като покровител на над 800 организации.

Според принц Филип активният и здравословен начин на живот може да окаже голямо влияние върху това колко дълго живеем и добрата новина е, че не е нужно да имаме кралски произход, за да достигнем до неговата възраст.

Ето само няколко урока от дългия и завладяващ живот на херцогът на Единбург

 Поддържаше физическа активност

Когато не изпълняваше кралските задължения, ежедневието на принц Филип бе препълнено с редица занимания на открито. След като дълги години е служил като командир в Кралския флот, той съвсем естествено е развил любов към ветроходството. Освен това той е обичал и конните спортове, полото и яхтинга.

 Той  поддържаше една и съща физическа форма през целия си живот

Всички тези коремни преси очевидно се отплатиха, тъй като Филип, горе-долу, запази същите размери на дрехите си през всички тези десетилетия. Това несъмнено  е изиграло роля в дългия живот на Филип, тъй като поддържането на добра форма значително намалява риска от развитие на множество здравословни състояния, включително рак и диабет.

Хранил се е с ниско съдържание на въглехидрати

Въпреки,че диетата на Филип остава мистерия, кралските готвачи намекнаха, че той се е хранил предимно с храни с ниско съдържание на въглехидрати, подобно на диетата на Аткинс.

Това означава, че той е наблягал предимно на месото, рибата, яйцата, зеленчуците, плодовете, ядките, семената, млечните продукти с високо съдържание на мазнини. Като същевременно е избягвал сладки десерти, пшеница, транс-мазнини, нишестени плодове и зеленчуци и бобови растения.

 Той се e отказал от пушенето преди десетилетия

Несъмнено едно от най-големите неща, които Филип направи за здравето си, беше отказът от пушенето на цигари през 1947 г., малко преди брака му с кралицата.

Всички знаем, че пушенето е вредно за нас, но изследванията показват, че пушенето намалява продължителността на живота ни с 7-8 години, докато средно всяка цигара съкращава живота ви от седем до 11 минути.

Поддържаше ума си остър

Настоящата пенсионна възраст във Великобритания е 66 години, но Филип е работил толкова дълго, колкото е могъл. Едва след като навърши 96 години, Дворецът обяви, че ще се оттегли от публичните задължения.

Колкото и да мразите сутрешната си аларма,работата всъщност е много полезна за нашето здраве и дълголетие. Проучванията показват, че умствената активност може да помогнете за предотвратяване на когнитивния спад и да намалите риска от деменция, като поддържате мозъка активен, особено по-късно в живота.

8. Чувство за хумор

Сред кралските семейства Филип беше добре известен с бързия си ум  и доброто си чувство за хумор.

Според Алберт Айнщайн  геният на човека  се свежда до детско чувство за хумор, а проучванията показват, че хората, които обичат да се шегуват, са по-умни, по-здрави и по-малко стресирани в живота си.

Източник: Independent

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова