Тъжна вест: На 99 години почина принц Филип

352

Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет почина на 99 години, съобщиха от The Guardian

„С дълбока мъка Нейно Величество Кралицата съобщи за смъртта на любимия си съпруг Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор. Допълнителни съобщения ще бъдат направени след време. Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят в траур за загубата му”, пише в съобщение на Бъкингамския дворец.

Херцогът на Единбург страдаше от влошено здраве през последните години и се оттегли от кралските задължения през 2017 г. На 16 март той беше изписан  от лондонската болница „Крал Едуард VII“, след като беше приет месец преди това като „предпазна мярка“.

Принц Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 г. Той е син на принц Андрей Гръцки и Датски. Израснал предимно в Англия, той  е учил в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж  в Дартмут, Девън.

Той е участвал активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство.

След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

Известен със своето чувство за хумор и понякога противоречиви гафове, съпругът на кралица Елизабет II беше най-дълго служещият човек в британската история.

Бракът му с кралица Елизабет продължи 74 години, като двойката отпразнува 70-годишнината си през 2017 г. Те имаха четири деца.

Принц Филип си създаде репутация с гафовете си през годините, но беше невероятно активен в обществения живот.

Той беше или покровител, президент или просто член на над 780 организации, но вероятно най-доброто му наследство се крие в наградата на херцога на Единбург.
Програмата за изграждане на характер за млади хора е изнесена в повече от 140 страни и територии.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова