Ето кои са най-богатите хора в света на криптовалутите

103

Класация на Forbes ни разкрива кои са най-богатите личности в света на криптовалутите

1. Сам Банкман-Фрийд, 8.7 милиарда долара

Основателят на търговската платформа Alameda Research и на борсата за деривати FTX Сам Банкман-Фрийд е най-богатият криптомилиардер в класацията на Forbes. Според изданието Cointelegraph 29-годишният Фрийд е третата най-влиятелна фигура в света на криптовалутите.

Неговата компания държи правата върху името на спортната зала на американския баскетболен отбор Маями Хийт от NBA.

2. Брейн Армстронг, 6.5 милиарда долара

Армстронг е основател и изпълнителен директор на американската борса за криптовалути Coinbase. Той присъстваше в класацията на Forbes и миналата година, но беше на доста по-задни позиции. За последните 12 месеца състоянието му се е увеличило над шест пъти и достига 6.5 млрд. долара.

Компанията му също отчита силни финансови резултати и планира скоро да се листва на борсата. Според предварителните оценки пазарната ѝ капитализация може да надхвърли 14 млрд. долара, което означава, че догодина Армстронг може и да е начело в списъка на криптомилиардерите.

3. и 4. Камерън и Тайлър Уинкълвос, 6 милиарда долара

Днес всеки от близнаците Уинкълвос притежава нетно богатство от около 3 милиарда долара благодарение на това, че през 2012 г. започват да инвестират в биткойни. През 2004 г. те спечелиха дело за кражба на интелектуална собственост срещу основателя на Facebook Марк Закърбърг.

Той се съгласи на споразумение да им изплати 65 милиона долара, които братята използваха за покупка на криптовалути. Те са основатели на криптоборсата Gemini, която създават през 2014 г. През 2019 г. придобиха и платформата за търговия с дигитални активи Nifty Gateway.

5. Крис Ларсен, 3.4 милиарда долара

Съоснователят на криптовалутата Ripple Крис Ларсен е сред хората, които и миналата година присъстваха в списъка на криптомилиардерите. През последните 12 месеца състоянието му се увеличи с над 30% и вече достига 3.4 милиарда долара.

Ripple поскъпна близо петкратно за последната година, въпреки съдебните спорове, които компанията води с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ. Институцията я обвинява в нелицензирани продажби на инвестиционни инструменти.

Източник: Profit.bg

По публикацията работи: Ралица Димитрова