Компанията на Мъск публикува видео на маймуна с мозъчен имплант, която играе на компютър(ВИДЕО)

117

Невротехнологичната компания на Илон Мъск, Neuralink, пусна в интернет видео на маймуна с имплант в мозъка, която играе на компютърни игри

Деветгодишната маймуна макак Пейджър е получила своя мозъчен имплант около шест седмици преди видеото, съобщават от Independent. След поставянето на инпланта маймуната се научава как да играе на видеоигри с джойстик.Пейджър получава бананово смути като награда за всяко свое правилно действие.

Двата чипа, имплантирани на едно ниво в черепа, изпращат мозъчни сигнали от маймуната през 1024 електродно предавателно устройство, наречено N1 Link. След това тази нервна активност се декодира и калибрира, за да се предвидят намеренията на маймуната.

MindPong е само първата демонстрация на потенциалните възможности, които предлага N1 Link. Бъдещата разработка на технологията ще подобрява значително възможностите на имплантите на компанията. В своя публикация Илон Мъск дори изрази увереност, че Neuralink ще позволи на парализиран човек да използват смартфоните с мислите си по-бързо от тъч навигация.

 

Тепърва предстоят допълнителни експерименти, които ще покажат колко време ще е необходимо на Neuralink да превърне своята впечатляваща концепция в реалност.

Миналото лято Neuralink направи демонстрация с помощта на прасе, но маймуните макаки имат подобна мозъчна хомология и поведенчески способности като хората.

Това позволява на Neuralink да проектира, валидира и усъвършенства система за интерфейс мозък-машина, която един ден може да подобри качеството на живот на хората с неврологични разстройства.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова