Археолози откриха изгубен „Златен град“ на близо 3000 години (ВИДЕО)

411

Археолози откриха изгубен „Златен град“, съществувал преди около 3000 години, съобщават от Daily News Egypt

Древният град е построен по време на управлението един от най-великите фараони на Египет на Аменхотеп III. Той е управлявал Египет от 1391 до 1353 пр.н.е. Градът, чиито стени и постройки са много добре запазени, се намира край Луксор.

Египетските археолози споделиха, много чуждестранни мисии са търсели древния изгубен град. „Започнахме работата си в търсене на морга на храма на Тутанкамон, защото в тази област бяха открити храмовете както на Хоремхеб, така и на Ай ”, сподели един от археолозите,Хавас.

„Улиците на града са обградени от къщи, някои от които са с височина до 3 метра – допълва той – Градът се простира на запад, чак до известното древно село Дейр ел-Медина.“

Бетси Брайън, професор по египтология в Университета Джон Хопкинс в Балтимор, САЩ, сподели, че това е второто най-важно археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон.

„Откриването на Изгубения град не само ще ни даде поглед към живота на древните египтяни, когато Империята е била в най-богатия си период, но също така ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: защо Ехнатон и Нефертити решават да се преместят в Амарна? ” – добави Брайън.

Мисията по откриването на града е започнала през 2020 г. В рамките на седмица, за голяма изненада на археолозите, са започнали да изникват различни образувания от тухли. Това, което са открили, е било голям град в добро състояние с почти пълни стени и със стаи, пълни с инструменти от ежедневието.

Първата цел на мисията  е била разбере откога съществува селището . Според  историческите справки селището се е състояло от три кралски дворци на крал Аменхотеп III, както и административния и индустриален център на империята.

Голям брой археологически находки, като пръстени, скарабеи, цветни глинени съдове и кални тухли, носещи печати на картуша на цар Аменхотеп III, потвърждават датирането на града. Само след седем месеца разкопки са разкрити няколко области или квартали.

В южната част мисията открива пекарна, зона за готвене и приготвяне на храна, фурни и керамични съдове. От неговия размер можем да заявим, че кухнята е обслужвала много голям брой работници и служители.

Вторият район, който все още е частично покрит, е административният и жилищен район с по-големи и добре подредени единици.

Учените са намерили още останките на три двореца, административен център, съдове, бижута и печати на фараона.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова