Какъв е протоколът след като почине член от кралското семейство?

672

Херцогът на Единбург почина на днес на 99-годишна възраст в дома си в замъка Уиндзор

Смъртта на принц Филип бе потвърдена от Бъкингамския дворец днес следобед, с кратко съобщение, което гласеше: „С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата обяви смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Кралско Височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор“.

В съобщението се добавя: „Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят в траур за загубата му. Следващите съобщения ще бъдат направени след време.“

Ето и какъв е протоколът ако някой от членовете на кралското семейство се спомине:

Кодово име

Кралското семейство има специално кодово име, под което ще се изпълняват плановете за погребенията.

Всеки старши член на монархията, включително принц Чарлз и кралицата, има кодови имена, които ще бъдат използвани непосредствено след смъртта им.

Кодовото име, което кралското семейство ще използва при смъртта на принц Филип е „Операция Четвърти мост“. То се отнася до обекта на  ЮНЕСКО за световно наследство в Единбург.

Церемонии и погребения

След смъртта на принц Филип, знамената в цялата страна ще бъдат спуснати. Всички членове на британския парламент трябва да носят черни ленти, а репортерите трябва задължително да са облечени в черни дрехи.

След като принц Филип почина, кралицата се очаква да влезе в период на траур, което означава, че нейните държавни дела ще бъдат поставени на пауза. Това вероятно ще продължи осем дни. Допълнителен период на кралски траур може да продължи още 30 дни, като задълженията са спрени.

Погребение

Повечето британски монарси са погребани в Уестминстърското абатство и параклиса Сейнт Джордж, но както кралица Виктория, така и принц Алберт са погребани в мавзолей във градините Фрогмор. Принц Филип вероятно ще бъде погребан в градините Фрогмор.

Ще се промени ли наследствената линия след смъртта на принц Филип?

Херцогът на Единбург не беше на опашката за трона и линията няма да се промени при смъртта му.Принц Чарлз е първи в наследствената линия, принц Уилям е втори по линия на трона, следван от трите деца на Кейт и Уилям, Джордж, Шарлот и Луи.

Източник: Independent.com

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова