Обявиха становището за ваксината на „АстраЗенека“ (ВИДЕО)

162

За три ваксини се очаква становището на ЕМА – „Новавакс“, „Кюрвак“ и руксата ваксина на института „Гамалея“. Продължават и предварителните консултации за китайската ваксина „Синовак“. Това заяви днес на брифинг Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Вчера ЕМА представи своето становище за съобщените редки нежелани реакции при прилагането на „Астра Зенека“ – тромбоза на мозъчен венозен синус и тромбоза на сплахникова вена, която се намира в коремната област. Честотата е изключително ниска – около 3 на 1 млн. ваксинирани лица. ЕМА потвърждава, че съотношението полза-риск е положтелно и ваксината може да бъде прилагана“, допълни Кирилов.

„Експертите на ЕМА препоръчват медицинските специалистите да предоставят информация на ваксинираните лица, а те да наблюдават състоянието си и наличието на симптоми – задух, болка в гърдите, болка в корема, подуване на долните крайници, главоболие и размазано виждане“, каза още Богдан Кирилов.

Лица, които вече имат поставена такава ваксината, не трябва да предприемат спечифична профилактика, а единствено да следят за подобни симптоми, препоръчват експерти от ЕМА.

Здравният министър обяви до какво решение са стигнали на вчерашното заседание:

„Ваксината на „Астра Зенека“ да се прилага с повишено внимание при жени под 60 годишна възраст, като в тази възрастова група, да не се прилага при жени, които имат повишен риск от тромбоза“, зави Ангелов.