Ето защо е вредно да смесваме алкохола с газирана напитка

197

Алкохолът причинява големи вреди на организма, но ако въпреки това човек го е консумирал, вредата може са бъде намалена до известна степен.

Как да направите това – ето съветът на Алексей Казанцев, психиатър-нарколог, споделен пред радио Sputnik.

Той съветва след пиене на всякакъв вид алкохол, след една чаша или дори една глътка, да отпиете глътка друга течност.

„Това е необходимо, тъй като алкохолът нарушава водно-електролитния баланс в организма, има силно дехидратиращ ефект и изхвърля калий, натрий, магнезий и калций от тялото ви“, обясни Алексей Казанцев.

Наркологът поясни, че алкохолът не трябва да се смесва в никакъв случай със със сладки газирани напитки – това увеличава интоксикацията, удължава я и причинява главоболие. Лекарят препоръчва да преглъщате концентратите с най-обикновена обикновена вода или да добавяте към алкохолните напитки лед, съобщава БГНЕС.

„Дори не е нужно да пиете едновременно вода – добавете лед към напитката, както правят американците. Те намаляват концентрацията на силен алкохол поради голямото количество лед“, обясни Казанцев. И, разбира се, най-ефективният начин да се отървете от вредното въздействие на алкохола е по принцип да се откажете от консумацията му, заключи наркологът.

По публикацията работи: Мариела Анастасова