Какво се разбраха Борисов и петима от евролидерите за разпределението на ваксините (ВИДЕО)

92

Министър-председателят на България Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артуре Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович дават пресконференция след срещата си по повод позицията и настояването им за справедливо разпределението на ваксините срещу COVID-19 в ЕС въз основа на процента на населението на всяка страна членка.

„Винаги сме вярвали в европейската солидарност. Гласували сме ваксините да бъдат разпределени пропорционално. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините. Но нито една от компаниите не изпълняват договорите си. Не само това. Те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение. Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата без ние да сме гласували“, възмути се Борисов.

„Австрия е на 12-то място по поставяне на ваксини. Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп. Ще се направи корекция, за да не получи България само 1/3 от ваксините, да има справедливост при разпределението. Надявам се да внесем корекция в механизма за разпределение на ваксините“, каза от своя страна австрийският канцлер Себастиан Курц.

„Ние сме „за“ пропорционално разпределение на ваксините на глава от населението. Компаниите не само не изпълняват договорите си, но и ги нарушават. Държавите-членки да се въздържат от руски и китайски ваксини, така ни бе казано от ЕК“, коментира Борисов. И добави, че страната ни винаги е вярвала на ЕК.