Два пъти по-бърз от звука: Вижте първия в света безпилотен свръхзвуков изтребител (ВИДЕО)

688

Сингапурската компания Kelley Aerospace официално пусна в експлоатация първия в света свръхзвуков безпилотен боен летателен апарат

Дронът „Arrow“ е проектиран с единична обвивка, изработена от леки въглеродни влакна, което му позволява да отчита скорост 2.1 маха (2600 км/ч), надвишаваща повече от 2 пъти скоростта на звука.

Първият свръхзвуков дрон в света може да бъде закупен на екстремни цени между 9 и 16 милиона долара, съобщават от Daily Mail.

Фирмата Kelley Aerospace сподели, че вече е получила повече от 100 предварителни поръчки за военната машина.

„ Arrow е проектиран да допълва пилотираните самолети и да бъде мултипликатор на силите във въздушното бойно поле“, сподели компанията на своя уебсайт.

Множество дронове могат да бъдат контролирани от пилотиран самолет, което им позволява да изпълняват редица мисии на бойно поле. Те могат да се управляват и дистанционно от наземните станции.

Компанията сподели още, че Arrow може да бъде разположен в готовност за разузнаване, наблюдение, прихващане на цели и други разузнавателни задачи.

Максималното тегло на изтребителя е 37 038 паунда, но неговият монокок дизайн „придава на Arrow изключителна здравина и твърдост“, казаха още от Kelley Aerospace.

Това, което прави тази машина толкова специална обаче, е, че е първата, която пътува по-бързо от скоростта на звука.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова