Учените разкриха загадката на най-стария „компютър“ в света (ВИДЕО)

85

Учени пресъздадоха устройство на 2000 години, което често е наричано най-старият „компютър“ в света

Механизмът „Антикитера“  е открит при корабокрушение от римска епоха в Гърция през 1901 г. Смята се, че ръчно захранваното древногръцко устройство е било използвано за предсказване на затъмнения и други астрономически събития, съобщават от BBC.

За съжаление само една трета от устройството е оцеляло, поставяйки редица въпроси сред учените относно това как е изглеждало то и как е функционирало.

По-ранни проучвания установяват задната част на механизма, но естеството на сложната му зъбна система отпред остава загадка.

Учени от Университетския колеж в Лондон (UCL) вярват, че най-накрая са пробили пъзела, използвайки 3D компютърно моделиране. Те са пресъздали целия преден панел и сега се надяват да изградят пълно копие на Антикитера, използвайки съвременни материали.

 Статия, публикувана в Scientific Reports, разкри нов дисплей на зъбната система, който показа своите фини детайли и сложни части.

Механизмът е описан като астрономически калкулатор, както и първият аналогов компютър в света. Изработена е от бронз и включва десетки зъбни колела.

Задната корица съдържа описание на космосния дисплей, изобразяващ движението на петте планети, които са били известни към момента на построяването на устройството.

Но само 82 фрагмента – възлизащи на около една трета от устройството – са оцелели, Това означава, че учените трябва да съберат пълната картина, използвайки рентгенови данни и древногръцки математически метод.


Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова