Нов тест може да направи революция в диагностицирането на болестта Паркинсон

213

Нов подход може да ускори диагностицирането на болестта Паркинскон, чрез използването на обикновен тампон

Проучване от Университета в Манчестър показа, че е възможно да се идентифицира дегенеративното състояние на човека въз основа на съединения, открити на повърхността на кожата му.

Според учените тестът може да се използва за наблюдение на развитието на болестта и да помогне на изследователите да измерят дали новите експериментални лечения са в състояние да забавят, спрат или обърнат прогресията на заболяването.

„Ние вярваме, че нашите резултати са изключително обнадеждаваща стъпка към тестове, които биха могли да се използват за диагностициране и наблюдение на Паркинсон“ – каза Пердита Баран, професор по масова спектрометрия в Университета в Манчестър.

Професор Баран сподели още, че тестът е не само бърз, прост и безболезнен, но трябва да бъде и изключително рентабилен, тъй като използва съществуваща технология, която вече е широко достъпна.

Екипът от университета в Манчестър се стреми максимално да усъвършенства теста.  За целта трябва да се подобри неговата точност, за да се разработи по-прецизна диагностика и по-добро лечение за това инвалидизиращо състояние.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова