На пазара в Мбандака в Конго се продават всякакви екзотични месни продукти – прилепи, пушени маймуни, глави от костенурки. За конгоанците те са важен източник на протеини, но са опасни. Могат да причинят редица заболявания като птичи грип, СПИН, ебола и COVID-19, защото тези заболявания са зоонотични, тоест се предават от животните на човека, пише Deutche Welle.
Диво, вкусно и пълно с вируси
В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. „Тук става дума за традиционни хранителни навици и култура”, казва Луви Нгулука от неправителствената организация „Wildlife Crime Prevention”. Организацията се бори срещу незаконната търговия с диви животни в Замбия и съседните държави. Освен това, обяснява Нгулука, този вид месо се цени все повече – и така се превръща в стока, с която легално биха могли да се сдобият само богатите.
Според преценките на ООН по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят – идеална предпоставка за разпространението на вируси.
Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо, защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности, уточнява Deutsche Welle, цитирани от NOVA.
„Появата на COVID-19 не беше изненада”, казва Луви Нгулука и добавя: „Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се съмнявам, че ще е последното”.
По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните заболявания и епидемиите, в периода между 1980 и 1985 година е имало близо 1 000 силни избухвания на зоонотични заболявания. Между 2005 и 2010 броят им е бил почти три пъти по-висок.
„Причините за този ръст са многообразни, не е само месото от диви животни”, казва експертката Улрике Бекман и пояснява: „Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях. Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, строежа на пътища и изграждането на населени места ние се оказваме лице в лице със заплахата да влезем в контакт с опасни за нас зарази – контакт, до който при естествени обстоятелства не би се стигнало”.
„Следващата пандемия е само въпрос на време”
ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората – с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки, обяснява Улрике Бекман и предупреждава: „Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим”.
Експертката настоява за политически мерки в световен мащаб, които да сложат край на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното животновъдство и унищожаването на околната среда. Тъй като опасност се крие не само в консумацията на нелегално месо от диви животни.
„Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време”, предупреждава Бекман.
По публикацията работи: Мариела Анастасова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment