Директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“: Нека хората не се делят на „фили“ и „фоби“

Днес отбелязваме 143 години от Освобождението на България. Във връзка с националния празник, екипът на „Нова Вест“ се свърза с директора на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, д-р Чавдар Ангелов, за да му зададе няколко въпроса.

Ето какво сподели той:

На първо място, какво бихте пожелали на читателите на „Нова Вест“ по случай националния празник на България?

На първо място им пожелавам да бъдат живи и здрави. Нека да не се делят на „фили“ и на „фоби“ и да отбележат 143-тата годишнина от възстановяването на българската държавност и от получаването в ръцете на българския народ на един мощен инструмент като националната държава, чрез която той да си решава проблемите – икономически, духовни, политически и т.н. Нека да няма разделение.

Как ще протече честването на празника?

Тържествата на Шипка се организират на реципрочен принцип – едната година от Община Габрово, другата година от Община Казанлък. Тази година домакин на събитието е Община Габрово, но поради епидемиологичната обстановка тържествата се отменят. 

Още от 22:00 часа на 2-ри март Шипченският проход е затворен за транзитно движение, а днес, на 3-ти март, от 6:30 или 7:00 часа под полицейски надзор е започнало пропускането на автомобили и съответно подреждането им по трасето.  Транзитният трафик ще бъде възстановен в 17:00 часа. 

Как се е отразила пандемията на посещението на музея? 

Имаме спад на посещаемостта за миналата година, в сравнение с 2019 г. За 2020 г. сме имали приблизително 91 000 гости. Това са хора, заплатили входна такса и можем да ги преброим, защото иначе са много повече тези, които се разхождат в района и не влизат в музея, а 2020 г. завършихме с 54 000 души. Наблюдава се около 45% спад на посещаемостта. Въпреки това, на фона на други музеи, смятам, че сме се справили много добре.

За миналата година от средата на месец юли до края на годината нямахме ден с по-малко от 300 посетители. Това, което може би ни спасява е, че сме в планината и хората търсят въздух. При нас не се стигна до това да освобождаваме хора. Успяхме да се реорганизираме и да се справим с пандемията.

По интервюто работи: Росен Гацин