Фалшив бизнес с ваксини срещу COVID-19: Предложение за 1 млрд. несъществуващи дози получиха европейски страни

226

Около 1 милиард несъществуващи дози ваксини срещу COVID-19 са били предложени на няколко европейски страни от съмнителни посредници. Европейската служба за борба с измамите е провела разследване, което установило, че предложението е фалшиво и зад него всъщност него няма никакви ваксини.

По данни на разследващите една бройка от несъществуващите ваксини се продавала за около 14 евро.

„Изслушваме доклади за измамници, предлагащи да продават ваксини на правителства в целия ЕС. Тези предложения се предлагат в много различни форми. Например измамниците могат да предложат да продадат големи количества ваксини, да доставят проба, за да приберат първо авансово плащане и след това да изчезнат с парите. Те могат да доставят партиди фалшиви ваксини. Или могат да претендират, че представляват легитимен бизнес и да твърдят, че притежават или имат достъп до ваксини.

Всички тези твърдения имат едно общо нещо – те са неверни. Измислици, организирани с цел измама на националните власти, които искат да ускорят темпото на ваксинация, за да запазят своите граждани в безопасност. Те трябва да бъдат спрени възможно най-бързо.“, каза Виле Итала, генерален директор на ОЛАФ.