Още 6 страни с позиции за българските парламентарни избори

35

Това са Украйна, Дания, Андора, Ямайка, Белгия и Косово

Министерство на външните работи на Украйна ни уведоми, че украинската страна не възразява срещу разкриването на избирателни секции в българското посолство в Киев и в генералното консулство в Одеса във връзка с провеждането на изборите за Народно събрание 4 април 2021 г.

Във връзка със ситуацията с разпространението на  COVID-19 е необходимо да се спазват разпорежданията на местните власти по отношение на противоепидемиологичните мерки в страната. Актуалните препоръки и разпореждания в тази връзка са достъпни на интернет страницата на Министерство на здравеопазването на Украйна.

Министерството на външните работи на Кралство Дания ни уведоми, че действащите към настоящия момент ограничения в страната не се отнасят за събирания по политически причини, включително и до провеждането на парламентарни избори. От ведомството уточняват, че все още е трудно да се предвиди какви ще бъдат рестрикциите, свързани с предотвратяване разпространението на COVID-19 в Дания в периода март-май 2021 г. 

Датските власти очакват посолството ни в Копенхаген да съобщи населените места и адресите на избирателните секции, които ще бъдат открити в Дания.

Четири държави дадоха съгласие за провеждането на изборите на 4 април

Министерството на външните работи на Княжество Андора ни информира, че Държавният секретариат по правосъдие и вътрешни работи дава съгласие за разкриване на избирателни секции на територията на Княжество Андора във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на 4 април 2021 г. 

От ведомството очакват посолството на България в Мадрид да ги уведоми за броя и работното време на избирателните секции. Информация за мерките и изискванията на страната относно неразпространението на Ковид-19 могат да бъдат намерени на следната интернет страница www.govern.ad/covid19/es/, уточняват от МВнР на Андора.

Българските граждани, пребиваващи в Ямайка, могат да гласуват за народни представители на Република България на 04.04.2021 г., след откриването на избирателна секция въз основа на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление по реда на чл. 16 от Изборния кодекс.

Министерството на външните работи и външната търговия на Ямайка даде съгласието си да се открие избирателна секция. Посолството на Република България със седалище в Куба, акредитирано и за Ямайка, получи вербална нота от ямайското външно министерство, в която се отбелязва, че при осъществяване на изборния процес следва да се спазват установените изисквания, свързани с епидемиологичната ситуация:  социална дистанция;

забраната за струпване на хора; при пътуване до Ямайка, да се извърши регистрация в сайта visitjamaica и да се предостави сертификат с негативен резултат от PCR-тест; при влизане в Ямайка, да се спази предвиденият към момента карантинен период. 

Българските граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода и желаят да упражнят в Ямайка правото си на глас на 4 април 2021 г., могат да заявят своето желание чрез подаване на заявление за гласуване в секция извън страната по един от следните два начина:

–  пред посолството на Република България в Република Куба чрез писмено заявление по образец, утвърдено от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден, подписано саморъчно и подадено лично, или изпратено по пощата чрез писмо до посолството на Република България в Република Куба;

– чрез електронно заявление през интернет-страницата на Централната избирателна комисия.

За повече информация за електронното заявление и информация за гласуването извън страната следете официалната интернет страница на Централната избирателна комисия – www.cik.bg , и официалната интернет страница на МВнР – www.mfa.bg в рубриката «Избори».

Белгийската Федерална публична служба за външни работи, външна търговия и сътрудничество за развитие ни уведоми, че страната няма възражения срещу организирането на избирателни секции на нейна територия. Кризисният център на Федералната публична служба, както и компетентните органи, са уведомени, за да могат да бъдат взети адекватни мерки за сигурност. 

С оглед на текущата епидемична ситуация и мерките, въведени за ограничаване разпространението на Covid-19, белгийската страна уточнява, че трябва да се вземат всички подходящи мерки за спазване на действащия в момента здравен протокол, по-специално тези, свързани със събирания, предпазни мерки и вечерен/полицейски час, като:

  • събиране на обществени места – ограничено до 4 души;
  • носенето на предпазна маска е задължително;
  • социално дистанциране на метър и половина между участниците;
  • организация на движението на участниците;
  • осигуряване на хидроалкохолен гел-дезинфектант;
  • ограничаване на броя на избирателите, присъстващи едновременно в избирателната секция (максимум 40, при условие че помещението е достатъчно голямо);
  • дезинфекция на материалите за гласуване след всеки потребител;
  • спазване на действащия вечерен час, което включва забрана за присъствие и движение на граждани в публичното пространство: след 22 ч. – за Брюксел и Валония, и след полунощ – за Фландрия. Това се отнася за всички участници в изборите, включително отговорниците за организацията.

Компетентните власти в Белгия очакват българското посолство в Брюксел да изпрати адресите на избирателните секции.

Министерство на външните работи и диаспората на Косово ни уведоми с нота, че законодателството на страната не предвижда ограничения за провеждането на избори в сградите на задграничните представителства. В тази връзка няма пречка за организирането на избори за народни представители на 4 април 2021 г. на територията на българското посолство в Прищина.