Четири държави дадоха съгласие за провеждането на изборите на 4 април

63

Това са Австрия, Унгария, Словения и Йордания

Министерството на външните работи на Австрия ни уведоми с нота, че страната дава принципно съгласие относно провеждането на парламентарните избори на 4 април 2021 г., съобщи МВнР.

Окончателното съгласие, което се обуславя и от местните компетентни органи, ще бъде дадено след изпращане на точните адреси на всички избирателни секции, извън тези, които на се намират на територията на дипломатическите и консулските ни представителства в страната. 

Изискванията на австрийската страна са за организиране на изборите при спазване на австрийското законодателство, приложимо към момента на провеждане на изборите, относно мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус.

Според Наредбата за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус действащото австрийско законодателство включва:  задължително покриване на устата и носа; поддържане на дистанция; гарантиране, че гражданите в помещението за гласуване ще разполагат с по 10 кв. м пространство, за да има разстояние между тях. Ако помещението за гласуване е по-малко от 10 кв. м.,  тогава там има право да влезе само един човек. 

Португалия, Швейцария и Черна гора дадоха зелена светлина за българските парламентарни избори

По отношение на ограниченията за излизане в периода от 00:00 ч. до 24:00ч. за избирателите важи изключението от Наредбата за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус (участие в избори). Според него при проверка доказването на достоверна причина за необходимостта от излизане навън извън разрешения часови диапазон е задължение на  отделния избирател.

Министерството на външните работи и търговията на Унгария ни уведоми с нота, че дава съгласие в помещенията на посолството на Република България в Унгария на 4 април 2021 г. да бъдат произведени избори за народни представители за Народно събрание. Компетентните унгарски власти са уведомени за провеждането на изборите.

Дипломатическия протокол на МВнР на Република Словения изпрати нота, с която дава съгласие за провеждането на избори за народни представители в секция в сградата на посолството на България в Любляна (ул. „Опекарска” 35). Тя бе получена в едноседмичен срок, след като бе отправено искане от посолството. Със същата нота словенската страна уведомява, че не дава съгласие за гласуване извън сградата на дипломатическото представителство.

МВнР в Любляна обръща внимание на необходимостта от спазване на постановленията на правителството на Словения, както и на мерките и препоръките за ограничаване на епидемията от Ковид-19.

В допълнение, посолството бе информирано, че МВнР вече е уведомило МВР на Словения за провеждането на българските избори.

Министерството на външните работи на Хашемитско Кралство Йордания информира посолството ни в Аман, че не възразява за разкриване на избирателна секция и за провеждането на гласуване за народни представители на Република България в посолството на 4 април 2021 г.

Йорданските власти поставят условие да се спазват приетите от йорданското правителство мерки и действия за предпазване от COVID-19.