Българите в още няколко държави ще могат да гласуват на 4 април

40

Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова (МВнРЕИ) изрази съгласието на молдовските власти да се организират избори за народни представители за Народното събрание на Република България на 4 април 2021 г. в посолството на Република България в Кишинев и в Консулството на Република България в Тараклия.

Във връзка с епидемиологичната ситуация молдовските власти изискват от посолството ни да спазва и следва всички препоръки, издадени от Министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Република Молдова, както и съответните решения на Националната извънредна комисия за обществено здраве за контрол и предотвратяване на COVID-19, валидни за изборния период.

В случай, че по време на изборите бъде обявено извънредно положение на цялата територия на Република Молдова или в определени части на страната, е задължително да се спазват правилата за поведение, установени от органите, които са обявили извънредното положение.

Испания даде зелена светлина за изборите на 4 април 2021 г.

Румъния даде съгласие за откриване на избирателна секция в посолството ни.

Във връзка с насрочените на 4 април 2021 г. избори за народни представители за Народно събрание на Република България в посолството на Република България в Букурещ с адрес str. Rabat Nr.5, sector 1 се предвижда откриването на избирателна секция за българските граждани, които към тази дата ще пребивават на територията на Румъния.

В нотата на Министерството на външните работи на Румъния, с която се изразява съгласие за откриване на избирателна секция в българското посолство, се отправя молба за съобразяване с епидемичната ситуация в Румъния и по-конкретно с разпоредбите на румънските власти, които ще бъдат в сила към 4 април 2021 с оглед превенция и защита срещу инфектиране с коронавирус.

Северна Македония е съгласна да се провеждат избори за българите на нейна територия

Посолствата ни в Азербайджан и Узбекистан получиха съгласие за провеждане на избори

Властите в Баку и в Ташкент дадоха съгласие за разкриване на избирателни секции в сградите на българските посолства в двете столици. На 4 април 2021г. българските граждани, които пребивават в Азербайджан или Узбекистан, ще могат там да упражнят правото си на глас.

Във връзка с продължаващата пандемия от КОВИД-19, посолствата имат готовност да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасно гласуване и спазване на епидемиологичните изисквания в упоменатите държави.

Още три страни дадоха съгласие за провеждане на изборите за Народно събрание

Нидерландия даде съгласие за организиране на избори за български парламент на нейна територия

Нидерландия даде съгласие за провеждането на нейна територия на изборите за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 г. и за разкриването на избирателни секции на територията на посолството в Хага, както и извън дипломатическата мисия в случай на необходимост.

Министерството на външните работи на Нидерландия ни информира, че всички избирателни секции – било то на територията на дипломатическото/консулското представителство или извън тях, трябва да отговарят на изискванията на приложимото законодателство и регулации, включително и на разпоредбите по отношение на COVID-19.

Нидерландските власти изискват посолството ни да предостави на компетентните местни власти във всички общини, в които се планира отварянето на избирателни секции, най-малко четири седмици предварително, детайлизирани планове за изпълнение със стъпките, които ще бъдат предприети, за да се осигури гласуването в съответствие с приложимите закони и регулации и с цел да се провери дали е необходимо прилагането на допълнителни мерки.

Китай разреши да бъдат разкрити избирателни секции за изборите на 4 април 2021 г. в посолството ни и в генералното консулство в Шанхай

Министерство на външните работи на Китай ни уведоми с нота, че дава съгласие на територията на посолството в Пекин и на генералното консулство в Шанхай да бъдат разкрити избирателни секции за провеждане на изборите за народни представители за Народното събрание на Република България на 4 април 2021 г.

Китайската страна информира още, че на територията на страната не се позволява разкриване на избирателни секции извън посолството и генералното консулство.

Според изискванията на съответния град посолството и генералното консулство допълнително ще съгласуват с властите и ще вземат всички необходими противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса в деня на гласуването.

Съветваме българските граждани да следят официалните български сайтове на Министерството на външните работи, в рубриката „Избори“, на посолството в Пекин, на генералното консулство в Шанхай и на сайта на ЦИК, където може да бъде намерена актуална информация за провеждането на изборите извън страната.