Още три страни дадоха съгласие за провеждане на изборите за Народно събрание

53

Министерството на външните работи на Грузия даде формалното си съгласие за откриване на  избирателна секция в сградата на Посолството на Република България в Тбилиси за произвеждане на избори за народни представители в българския парламент на 4 април 2021 г. 

Посолството ни получи вербална нота на грузинското външно ведомство, в която се посочва: „Грузинските власти не възразяват срещу предложението на Посолството на Република България в Грузия да отвори избирателна секция в Посолството в Тбилиси с цел да позволи на всички отговарящи на условията български граждани, да упражнят конституционното си право на глас в следващите парламентарни избори в Република България“. 

Испания даде зелена светлина за изборите на 4 април 2021 г.

Грузинските власти подчертават, че при осъществяване на изборния процес посолството ни следва да осигури спазване на всички мерки на грузинската страна за предотвратяване разпространението на COVID-19, които са в съответствие и с мерките, установени от Световната здравна организация – ограничен брой хора в затворени помещения, задължително носене на маска и изискване за социална дистанция.

Северна Македония е съгласна да се провеждат избори за българите на нейна територия

Посолството ни в Любляна получи нота Министерството на външните работи на Република Словения, с която се дава съгласие за провеждането на избори за народни представители в секция в сградата на посолството ни на ул. „Опекарска” 35. 

Със същата нота словенската страна уведоми, че не дава съгласие за гласуване извън сградата на дипломатическото представителство.

Външното министерство на Словения обръща внимание на необходимостта от спазването на постановленията на словенското правителство, както и на мерките и препоръките на Националния институт за обществено здраве с цел ограничаване на епидемията от Ковид-19.

Българското посолство бе информирано и, че МВР на Словения – Центъра за охрана и защита към Генералната полицейска администрация, е уведомено за провеждането на изборите.

Министерството на външните работи на Турция ни уведоми с нота, че е дадено разрешение за откриване на избирателни секции в задграничните ни представителства в Анкара, Истанбул и Одрин, както и в консулската канцелария на Република България в Бурса и в други помещения, разположени извън дипломатическите и консулските представителства, за провеждане на изборите за Народно събрание в България на 04 април 2021 година. 

Външното министерство на Турция се ангажира да уведоми съответните компетентни институции  в страната за предприемане на всички необходими мерки.