СГП: Присъдата на Викторио е в разрез с морала и основните ценности на обществото

188

Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла протест срещу присъдата на Викторио Александров за убийството на приятелката му Дарина и дъщеря им Никол

Малко по-рано днес Софийският градски съд се произнесе по делото – 20 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване получи Викторио Александров за двойното убийството на приятелката му Дарина Министерска и на едногодишната им дъщеря Никол.

Подсъдимият е признат за виновен по всички обвинения. За убийството на Дарина му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15 г. За убийството на Никол е наложено наказание от 20 г. затвор, а за извършената принуда по отношение на таксиметров шофьор, за която е употребил сила и заплаха, е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 г.

На Викторио Александров е наложено едно общо най-тежко наказание, тъй като у нас при извършване на няколко престъпления се лежи най-тежкото наказание, а не сбора от сроковете на лишаване от свобода.

Софийската градска прокуратура обяви, че намира присъдата на Викторио Александров за неправилна и незаконосъобразна.

„Намираме, че така постановената присъда е в разрез с морала и основните ценности на обществото, тя е в разрез с обществените интереси“, заяви по време на брифинг Антоанета Панчева, говорител на прокуратурата.

От СГП заявиха, че според изложените доказателства е явно, че престъплението е извършено умишлено.

„Става въпрос за два умишлени убийства. Деянието е извършено хладнокръвно”, поясни Панчева.

Подсъдимият е работел като охранител, което значи, че е преминал през специален психологически тест, който обуславя по-висока психична устойчивост.

Викторио Александров е извършил второто убийство – това на дъщеря си, 7 часа след като е убил майката. Тоест, той е имал достатъчно време да осмисли постъпките си и евентуално да се предаде. Вместо това той се разходил в парка с детето, извършил още едно престъпление – принуда по отношение на таксиметровия шофьор с пистолет. След това е легнал да спи и при пристигането на полицията хладнокръвно е застрелял дъщеря си, казват още от прокуратурата.

„Единствената адекватна и отговаряща на извършеното престъпление справедлива присъда е доживотен затвор без право на замяна. Това е и направеното искане с внесения протест от СГП, с която искаме присъдата да бъде изменена“, каза Антоанета Панчева.

„Единствено това наказание ще предотврати извършването и на друго престъпление”, допълни тя.