Ангелов обяви кои мерки и кога ще бъдат разхлабени (ВИДЕО)

592

Здравният министър Костадин Ангелов коментира дали ще бъдат разхлабени мерките от началото на февруари

„Рано е да се говори за началото на февруари. Това, което ще стане факт с моя заповед утре се отнася за част от практическото обучение в училище и засяга практиките, които не могат да се проведат в електронна среда. По отношение на други мерки – ще бъде възстановени плановия прием и плановата оперативна дейност, като задължително изискване за постъпване в здравно заведение ще бъде антигенен тест“, заяви здравният министър.

Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министър Красимир Вълчев.

По думите му има ръст на лекарите, желаещи да се ваксинират. 21% приблизително пък са учителите, които към момента са заявили желанието си да бъдат ваксинирани, стана ясно от думите на министъра.

„Отчитаме изключително добра тенденция от наложените мерки. Заетостта на болничните е 32%, а на интензивните легла – 44%“, съобщи данни и цифри проф. Ангелов.

Той благодари на гражданите, които стриктно са спазвали наложените мерки.

Доц. Ангел Кунчев отчете, че в момента сме на 27-о място в ЕС и на 6-о на Балканския полуостров по заболеваемост. Висока остава заболеваемостта във Враца, Варна и Кюстендил, докато в Разград, Кърджали, Търговище, Благоевград и Пазарджик, тя е на обратния полюс. Смъртността е 13.7% на 100 000 души, което ни отвежда на девето място в ЕС.

Ген. Мутафчийски отчете, че в двете страни най-вероятно се дължи на новия щам, открит на Острова. „С над 30% има увеличение от пролетта, въпреки, че мерките са много по-строги. Това е обезпокояващ факт, който не бива да се пропуска“, допълни той.