Теменужка Петкова: Оранжев код за опасни валежи за голяма част от водосборите

55

Четирима министри споделиха последна информация за ситуацията в страната след влошаване на метеорологичните условия. Енергийният министър представи данни за състоянието на някои язовири, авариите и населените места без ток

„Оранжев код за опасни валежи за голяма част от водосборите“. Това съообщи от трибуната на НС по време на заседанието енергийният министър Теменужка Петкова.

„В 24-часов режим е въведен ВЕЦ Батак, целта е неизпускане за енергийно преработване обеми, на 68,9 % е пълен, няма опасност от преливане“, обясни тя.

Според нея и при язовир Доспат няма опасност от преливане, на 88,1 % е запълнен. ВЕЦ Кричим и ВЕЦ Въча-2 са на режим максимално производство. 67,5 е процентът на запълване на язовир „Белмекен“.

При 4 електропровода са константирани аварии, при 3 са отстранени, работи се при един в Чипровци. 9 екипа работят и на Петрохан.

„Към 13 януари 40 населени места бяха без ток, понастоящем те са 26, във високопланински територии. В рамките на днешния ден авариите трябва да бъдат отстранени“, увери министърът.

По нейните думи електроенергийната система на страната е стабилна.