Отпускат още пари за туризма и транспорта

34

Правителството осигури допълнителни 40 милиона лева, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия.

„Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че да може да продължи прилагането й до края на март“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Министър-председателят отбеляза, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места.

„Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите“, подчерта премиерът Борисов. 

Министър-председателят изтъкна, че заедно със здравните власти ежедневно се следи ситуацията в страната с цел приложение на най-адекватните и точни противоепидемични мерки.

„Ваксинирането е изключително важно. Така ще имаме възможност по-бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки“, категоричен бе Борисов. 

По време на заседанието на правителство министър Сачева информира също, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева. Сачева докладва и за оказаната помощ на пострадали граждани при валежите и придошлите води.

Отпу„Ще отпуснем на подалите заявки граждани по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. Имаме готовност също да осигурим еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата“, заяви още министър Сачева.