Дариткова: Лоша парламентарна практика е Изборният кодекс да се променя преди изборите (ВИДЕО)

66

По време на консултацията между президента Радев и ПП ГЕРБ, д-р Дариткова поясни, че всякакви относително екзотични идеи за промяна на изборният кодекс непосредствено преди датата на изборите те смятат за неприемливи

Неприемливи са всякакви екзотични идеи за промяна на Изборният кодекс непосредствено преди изборите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на консултациите с президента във връзка с предстоящите парламентарни избори.

„Доверието в институциите, в изборния процес е ангажимент на всеки един представител на институциите. Тук смятам, че мнението ни е единно. Всеки трябва да изпълнява тази своя роля. Искам да отбележа, че много важно е да се познават действащите закони на страната. Така също и Изборният кодекс. Независимо от това кой на какъв етап от своето политическо развитие се намира като български гражданин, той трябва да познава действащите закони на страната. В този смисъл всякакви относително екзотични идеи за промяна на изборният кодекс непосредствено преди датата на изборите, ние като най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно събрание смятаме за неприемливи. Лоша парламентарна практика е Изборният кодекс да се променя преди изборите.“

Тя припомни, че октомври месец миналата година парламентът е дал възможност освен чрез машини, да се гвласува и с хартиена бюлетина, за да се гарантира правото на всеки български гражданин в изборния процес.

„В момента имаме готов законопроект, който касае Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в който предвиждаме всички карантинирани лица да гласуват в подвижни избирателни секции, а настанените в болнични заведения, да се даде достъп до урни“, допълни д-р Дариткова.