Ароматът на джинджифил и канела не може да бъде изместен от никоя пандемия
Коледа наближава и с нея пристига празничният дух и желанието да си припомним традициите – в кухнята, в украсата, в събиранията с близките. И въпреки че тази година празнуването няма да бъде съвсем според възприетите порядки, отбелязването на празника несъмнено ще бъде придружено от мириса на прясно изпечени сладкиши и традиционни напитки.
Да видим страни по света, в които независимо от необичайната ситуация, традиционният коледен десет ще присъства на трапезата.
Италия: Панетоне
Сладък хляб, пълен със захаросани плодове и стафиди. Има уникална цилиндрична форма и обикновено тежи около един килограм.
В Германия – Лебкухен
Наподобяващи меденки, те се правят по много различни начини. Пекат се подобно на бисквитки, но имат структура на кейк.
Нидерландия: Банкетстааф
Този десерт е направен от бутер тесто и марципан във форма на дънер, който се нарязва на по-малки парчета и понякога се покрива с нарязани бадеми и пудра захар.
Филипините: Бибинка
Този оризов кейк е разпространен и в Индонезия и се приготвя в листа върху глинен съд. Обикновено се поднася на закуска по време на празничния сезон.
Франция: Буше де Ноел
В буквален превод “торта във вид на дънер“, тя е направена от пандишпан и шоколадов маслен крем и украсена с декорации.
Великобритания: Коледен пудинг
Прилича повече на кейк, отколкото на традиционен пудинг и се сервира обикновено като част от празничната вечеря. Известен е още като пудинг от сливи.
Унгария: Багел
Плътно руло от маково семе, направено от тесто за хляб. Понякога се добавят стафиди към пълнежа с мак.
В Унгария: Добош
Възхитителни слоеве от пандишпан на руло с шоколадов крем между тях. Като допълнителен щрих има слой карамел.
Португалия: Боло Рей
Известен още като „Кралски кейк“, това е сладък хляб, пълнен с ядки и захаросани плодове.
Шотландия: Краначан
Смятан за „безспорен крал на шотландските десерти“, той е направен от малини, сметана, овес и уиски.
Египет: Кахк
Тези бисквитки се ядат не само на Коледа. Те са покрити с пудра захар и понякога се пълнят с ядки, фурми или локум.
Украйна: Кутя
Ястие със зърнени храни, поднесено със сладък сос. Това ястие се сервира и в Беларус и Русия.
Гърция: Меломакарона
Мека и сиропирана бисквитка, приготвена с мед, лимон и портокал.
Нова Зеландия: Павлова
Този десерт на целувчена база е разпространен и в Австралия и се допълва със свежи плодове и бита сметана.
Финландия: Joulutorttu
Изработени от бутер тесто и пълнени със сладко от сини сливи, те обикновено са оформени като колелца или звездички. Накрая се поръсват с пудра захар.
Швеция: Пепаркакор
Шведската версия на джинджифилови бисквитки, които обикновено са малко по-тънки и придобиват слава чрез реклами на IKEA.
Полша: Пиерник
Меден сладкиш със слой или няколко слоеве сладко и понякога покрит с шоколад.
Източник: БГНЕС
По публикацията работи Снежина Раева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment