Коледните десерти по света, които задължително присъстват на трапезите

97

Ароматът на джинджифил и канела не може да бъде изместен от никоя пандемия

Коледа наближава и с нея пристига празничният дух и желанието да си припомним традициите – в кухнята, в украсата, в събиранията с близките. И въпреки че тази година празнуването няма да бъде съвсем според възприетите порядки, отбелязването на празника несъмнено ще бъде придружено от мириса на прясно изпечени сладкиши и традиционни напитки.

Да видим страни по света, в които независимо от необичайната ситуация, традиционният коледен десет ще присъства на трапезата.

Италия: Панетоне

Сладък хляб, пълен със захаросани плодове и стафиди. Има уникална цилиндрична форма и обикновено тежи около един килограм.

В Германия – Лебкухен

Наподобяващи меденки, те се правят по много различни начини. Пекат се подобно на бисквитки, но имат структура на кейк.

Нидерландия: Банкетстааф

Този десерт е направен от бутер тесто и марципан във форма на дънер, който се нарязва на по-малки парчета и понякога се покрива с нарязани бадеми и пудра захар.

Филипините: Бибинка

Този оризов кейк е разпространен и в Индонезия и се приготвя в листа върху глинен съд. Обикновено се поднася на закуска по време на празничния сезон.

Франция: Буше де Ноел

В буквален превод “торта във вид на дънер“, тя е направена от пандишпан и шоколадов маслен крем и украсена с декорации.

Великобритания: Коледен пудинг

Прилича повече на кейк, отколкото на традиционен пудинг и се сервира обикновено като част от празничната вечеря. Известен е още като пудинг от сливи.

Унгария: Багел

Плътно руло от маково семе, направено от тесто за хляб. Понякога се добавят стафиди към пълнежа с мак.

В Унгария: Добош

Възхитителни слоеве от пандишпан на руло с шоколадов крем между тях. Като допълнителен щрих има слой карамел.

Португалия: Боло Рей

Известен още като „Кралски кейк“, това е сладък хляб, пълнен с ядки и захаросани плодове.

Шотландия: Краначан

Смятан за „безспорен крал на шотландските десерти“, той е направен от малини, сметана, овес и уиски.

Египет: Кахк

Тези бисквитки се ядат не само на Коледа. Те са покрити с пудра захар и понякога се пълнят с ядки, фурми или локум.

Украйна: Кутя

Ястие със зърнени храни, поднесено със сладък сос. Това ястие се сервира и в Беларус и Русия.

Гърция: Меломакарона

Мека и сиропирана бисквитка, приготвена с мед, лимон и портокал.

Нова Зеландия: Павлова

Този десерт на целувчена база е разпространен и в Австралия и се допълва със свежи плодове и бита сметана.

Финландия: Joulutorttu

Изработени от бутер тесто и пълнени със сладко от сини сливи, те обикновено са оформени като колелца или звездички. Накрая се поръсват с пудра захар.

Швеция: Пепаркакор

Шведската версия на джинджифилови бисквитки, които обикновено са малко по-тънки и придобиват слава чрез реклами на IKEA.

Полша: Пиерник

Меден сладкиш със слой или няколко слоеве сладко и понякога покрит с шоколад.

 

Източник: БГНЕС

По публикацията работи Снежина Раева