Кока-Кола ще съкрати 2200 работни места като част от плана за преструктуриране

Компанията-гигант ускори своята реорганизация в отговор на пандемията.

Кока-Кола ще съкрати около 2200 работни места в своята глобална работна сила, като част от по-широк план за преструктуриране, който беше ускорен от Ковид-пандемията.

Чрез съкращения и изкупувания, компанията ще елиминира около 1200 работни места в САЩ, което представлява около 12% от работната сила на вътрешния пазар. Това съобщават първи „The Wall Street Journal“.

В края на 2019 г., компанията базирана в Атланта е имала 86 200 служители в глобалем размер. Но пандемията е намалила приходите и е увеличила разходите. Около половината от приходите на компанията обикновено идват от консуматори, пиещи напитките си, далеч от тук. През третото тримесечие, нетните продажби са паднали на 9%.

Кока-Кола е отговорила на кризисната ситуация като е ускорила плановете си за преструктуряване на бизнеса и е намалила портфолиото си. Компанията е спряла производството на напитки като „TAB“ и „Odwalla“, които не вървят добре на пазара и не предлагат много възможности за развитие.

Компанията планира да изгради нови оперативни звена на регионално и местно ниво, които ще си партнират с пет глобални екипа за лидерство в маркетинга, разделени по категории.

Част от реорганизацията включва съкращение на работните места. През август Кока- Кола съобщи, че ще предложи 4000 работници в САЩ, Канада и Пуерто Рико за доброволно съкращение.

Компанията очаква да изгуби между 350 и 550 млн. долара за разходи за обезщетение. Съкращенията не включват служителите, които ботилират.

Акциите на Кока-Кола, които имат пазарна стойност 230 млрд. долара, поскъпнаха по-малко от 1%. До сега акциите намаляват с 3% през тази година.

Превод и редакция „Нова Вест“, Мариела Анастасова