Почина актьор, изиграл роля в „Междузвездни войни“ (ВИДЕО)

132

Джеръми Бълок – британският актьор, който първи слага шлем, наметало и ракетна раница, за да изиграе ловеца на глави Боба Фет в оригиналната трилогия „Междузвездни войни“, почина на 75-годишна възраст

Това съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на агентите му от „Браун, Симкокс и Андрюс“. Бълок е починал в болница в Лондон от усложнения, свързани с болестта на Паркинсон, от която страда от години.

Джеръми Бълок се появява за първи път като ловеца на глави Боба Фет в „Империята отвръща на удара“ (1980) – петия епизод от култовата космическа сага. Британецът отново изпълнява ролята в шестия епизод „Завръщането на джедаите“ (1983).

„Загубихме най-добрия ловец на глави в галактиката“, написа в Туитър актьорът Били Дий Уилямс, който в образа на Ландо Калризиан участва в ключови сцени с Бълок.

Изпълнителят на ролята на Люк Скайуокър Марк Хамил на свой ред написа в социалната мрежа, че Джеръми Бълок е бил „въплъщението на английския джентълмен“.

„Прекрасен актьор, възхитителна компания и толкова добър към всеки, който има късмета да се срещне или да работи с него. Ще ми липсва много. Изключително съм благодарен, че го познавах. Почивай в мир, Джеръми“, гласи туитът на Хамил.

Макар и важни, Боба Фет има само няколко минути екранно време в двата филма, и едва четири реплики, произнесени от друг актьор. Въпреки това той бързо се превръща в култов герой и един от най-обичаните любимци на феновете на „Междузвездни войни, вдъхновявайки персонажи и сюжети в други продукции от популярната космическа вселена. Сред тях е поредицата „Мандалорианецът“, в която Боба Фет наскоро се появи отново. В ролята този път се превъплъщава актьорът Темуера Морисън, който изигра Джанго Фет – бащата на Боба, в „Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват“ (2002).

Роден в Лестър, Великобритания, Джеръми Бълок започва кариерата си като тийнейджър, снимайки се в телевизионни реклами. Актьорът изпълнява малки роли в многобройни телевизионни продукции, сред които „Доктор Кой“. Бълок се е снимал и в три филма от поредицата за приключенията на Джеймс Бонд, пише БТА.

Бълок изиграва без маска още две малки роли в „Междузвездни войни“ – на лейтенант Шекил в „Империята отвръща на удара“ и на капитан Колтън в „Отмъщението на ситите“.

Джеръми Бълок е първият от четирима актьори, играли Боба Фет. В оригиналната трилогия персонажът говори с гласа на Джейсън Уингрийн. Темуера Морисън е култовият ловец на глави в „Мандалорианецът“. Даниъл Логан играе Боба Фет като момче в „Клонираните атакуват“.

Бълок оставя след себе си съпруга и трима синове.

По публикацията работи Снежина Раева