Фейсбук ще прехвърли потребителите от Обединеното кралство към споразуменията на Щатите

Фейсбук ще насочи всички потребители от Великобритания към споразуменията с централното управление на компанията в Калифорния. 

Това прехвърляне може да направи Европейските закони за поверителност недостъпни за потребителите от Кралството. Но от Фейсбук твърдят, че няма да има промяна в контрола на личните данни или в обслужването, което се предлага на потребителите.

В момента, потребителите от Великобритания са управлявани от споразуменията със седалището на Фейсбук в Ирландия, но тези отношения ще се променят, когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

„Фейсбук трябва да направи промени заради Брекзит и да прехвърли юридически отговорности и задължения за потребителите от Обединеното кралство от Facebook Ireland към Facebook Inc.“, първи предаде Ройтерс.

Промените влизат в сила от 2021 г. и потребителите ще бъдат известени за тях чрез обноняване на общите условия на Фейсбук през първата половина на годината.

Редица други технологични компании също имат европейско седалище в Дъблин, включително Google, Microsoft, AirBnB и Twitter.

През февруари Google ще последва решението на Фейсбук и също ще предприеме подобна стъпка.

Притеснения относно поверителността

Потребителите на Фейсбук от Обединеното кралство ще останат обект на британския закон за поверителност, което до голяма степен ще отразява Общия регламент на ЕС за защита на данните (GDPR). GDPR e сред най-стриктните световни режими за поверителност.

Защитниците на поверителността изразиха притеснението си, че Великобритания може да бъде изкушена да намали защитата си в преследването на сделки за свободна търговия, когато напусне ЕС. По-точно, те изразяват притеснението си относно възможните сделки с Щатите, чиито закони за поверителност са по-смекчени.

The CLOUD Act (закон на САЩ, приет през 2018 г.) улесни властите на Щатите и на Великобритания с достъпа на данни, съхранявани от доставчици на цифрови услуги, на територията на другия. Фейсбук обаче е подложен на натиск от САЩ.

В съдебен иск регулаторите на САЩ обвиниха Фейсбук в подкупването на съперници, с цел да пребори конкуренцията.

Регулаторите се интересуват от продажбата на платформата на Фейсбук за споделяне на снимки, Инстаграм и услугата за съобщения WhatsApp.

Източник:BBC

Превод и редакция „Нова Варна“, Мариела Анастасова