Потвърдиха шокиращата новина: Белодробната болница във Велико Търново спира работа от януари

186

Управителят на Специализираната белодробна болница сподели, че за този месец медиците са обработили толкова работни часове, колкото за два други месеца

Белодробната болница във Велико Търново ще затвори врати в първите дни на януари заради липсата на лекари. Част от медиците са напуснали или отработват предизвестия, а други са заразени с коронавирус. Шокиращата новина потвърди управителят на Специализираната белодробна болница д-р Стела Денчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Все още няма кандидати. Неща ще рикошират върху пациентите. Ако няма лекари, няма да има възможност да бъдат обслужвани пациентите. Натовареността в здравната система е изключително голяма, пациентите в последните 2 месеца нараснаха страшно много. Това доведе до много сериозно натоварване. Колегите, които бяха на допълнителни договори на работа при нас, напуснаха. Това демотивира останалите колеги и те напускат“, обясни тя.

За този месец медиците са обработили толкова работни часове, колкото за два други месеца. Въпреки всичко се помага на всички пациенти, които са потърсили помощ в лечебното заведение.

„Винаги сме оказвали изключително качествена белодробна помощ. Сега нещата се променят, защото намаляването на персонала води до влошаване на качеството. В момента има 18 пациенти с Ковид-19 при 21 легла, триажните ни сектори са пълни, в обикновеното отделение за пациенти без Ковид има 9 пациенти при 12 легла и във физиатричния център има трима души с туберкулоза“, каза д-р Денчева.

И подчерта, че за всички тези болни в момента по график се грижат четирима лекари при ужасяваща натовареност. Директорът на болницата търси помощ от началото на ноември и е „бомбардирала“ институциите с писма.

Реагирала е единствено Община Велико Търново, кметът е командировал представител на училищното здравеопазване, който обаче е само фелдшер. Медицинските университети, Министерството на здравеопазването и БСЛ не са реагирали на апелите на д-р Денчева.

Болницата ще затвори в първите дни на януари, алармира тя и подчерта, че с двама лекари не вижда как биха могли да осигурят 24-часово медицинско обслужване.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова