Сачева обяви кога започва изплащането на компенсациите за хора в неплатен отпуск (ВИДЕО)

95

Икономическият университет във Варна и Министерството на труда и социалната политика сключи днес споразумение за сътрудничество

Документът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и ректора на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

„Споразумението предвижда да си сътрудничим, да популяризираме политиките на Министерството на труда и социалната политика сред младите хора, особено що се отнася до теми като социално предприемачество и социална икономика“, заяви Сачева пред медиите.

„Ще има възможности за стажове от страна на студентите в публичната администрация, през следващите 7 години предвиждаме на инвестираме 33 милиона в дейности, свързани със социалното предприемачество. Напълно възможно е някои от студентите да намерят и възможността за собствен бизнес“, допълни тя.

По думите ѝ професиите на бъдещето са точно толкова свързани с технологиите, колкото и с хора.

Сачева сподели още, че по експертни изчисления почти 1 милион души са получили различна форма на подкрепа през социалното министерство. Отделно 2,1 милиона пенсионери получават добавки и ще продължат да получават до края на месец март. До този момент са запазени 250 000 работни места по мярката 60/40. Специално за Варна са запазени 16 000 работни места, като са инвестирани около 17 милиона лева.

От понеделник започва изплащането на компенсациите за хора, ползвали неплатен отпуск през октомври. Помощта се отпуска по мярката „Запази ме“. За тези, които са били в неплатен отпуск от 29 октомври до края на ноември, плащанията ще започнат от понеделник, обясни Сачева. Тя каза още, че ще бъдат направени опити преди Нова година да бъдат компенсирани и тези, които са останали вкъщи през декември, но подчерта, че по-вероятно е да получат средствата си в началото на януари.

„Това е обичайна практика, защото заплатите за ноември се получават в началото на декември, а заплатите за декември в началото на януари. Нищо по-различно няма да се случи, за тези които са излезли в неплатен отпуск през декември“, коментира министърът.