Да, България: СОС не пожела да гарантира минималната основна заплата на работещите в театрите

52

С 11 месеца забавяне Столичният общински съвет разгледа на последното си заседание доклад на Демократична България, предлагащ увеличаването на заплатите на работещите в общинските театри. Управляващото мнозинство гласува против доклада, въпреки предложението на вносителите Веселин Калановски и Михаил Паргов за това той да бъде подкрепен с промяна в датите, така че да облекчи положението на част от работещите в културния сектор през следващата година.

“На комисии ГЕРБ и СДС се въздържаха, а Патриотите бяха против това колегите ми да получат нормално, достойно заплащане, което да осигури оцеляването им, което в настоящия момент е особено актуално.” – заяви по време на заседанието Калановски и поясни, че в професията на актьора контузия или заболяване може да го извади от работен режим за месеци, през които той няма да има допълнителното материално стимулиране (ДМС), на което работещите в повечето театри разчитат, за да допълват ниските си базови заплати.

Предложението да бъде гарантирана минималната основна заплата на работещите в театрите беше отхвърлено от ГЕРБ с мотива, че вече съществуват други форми на подпомагане за общинските театри, както и с оправдания за разчетите в столичния бюджет.

“Любопитно ми е днес да попитам как ли се чувстват тези работещи, които в момента вземат чисти 500 до 700 лв./месечно, когато ние в днешното заседание гласувахме по т. 2 за едно единствено произведение двойно по-голяма сума, отколкото е необходима за годишното повишаване на всички заплати в общинските театри.” – заяви Калановски, визирайки гласувания по-рано на заседанието доклад за скулптурна композиция на стойност близо 400 000 лв., финансирана, по думите на ресорния зам.-кмет г-н Чобанов и на председателя на постоянната комисия по Образование, култура, наука и културно многообразие г-жа Едрева, с пари от икономии на общината.

По време на дискусията по точката, засягаща скулпторната композиция, съвносителят на доклада за възнагражденията в театрите Михаил Паргов изрази принципната си подкрепа за реализацията на скулптурния проект, но и повдигна въпроса за уместността на разход в подобен размер точно в разгара на пандемията, когато логичният подход би бил общината да подпомогне дейността на максимален брой засегнати от кризата професионалисти от културния сектор в столицата.

“Не програмите и сградите правят културата, а хората. Сградите и програмите създават предпоставка за създаване на култура, творците създават културата, а често пъти те живеят в недоимък. Нещо, което е хубаво да си го припомняте всеки път, когато ги аплодирате в края на представленията.” – обобщи Калановски и подчерта, че е чудесно и важно да се реновират сгради, които приютяват културни събития и да се правят програми, но със сигурност не е достатъчно.

“Неудобно ми е да напиша какви са минималните основни заплати в общинските театри (както и в държавните). Предложението ни беше на базата на подписан Браншов колективен трудов договор между Министерство на културата, синдикатите, САБ и БАРОК.” – коментира Веселин Калановски по-късно същия ден в профила си в социалната мрежа фейсбук.