Над 13 хил. починали от COVID-19 в Белгия: Страната се готви за дълга карантина

164

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук предупреди, че въведената обща карантина ще продължи до спада на новите случаи под 50 на ден

Броят на починалите от COVID-19 в Белгия достигна 13 216, съобщиха здравните власти. В последните дни се наблюдава намаление в броя на новозаразените, но делът на починалите продължава да расте.

Министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук предупреди, че въведената обща карантина ще продължи до спада на новите случаи под 50 на ден. Местни медии уточняват, че при свалянето на първата карантина по-рано тази година среднодневният брой на новооткритите случаи е бил 83.

Засега дневно в страната се откриват по над 8000 новозаразени. Според данните досега в Белгия са били изследвани 5,3 милиона души и са открити над половин милион носители на заразата. От началото на есента средно един от четирима изследвани се оказва заразен.

Националните здравни експерти отчитат, че с тази скорост Белгия ще се наложи да остане в карантина „десетки седмици“. Въпреки това се предвижда в следващите дни с края на ваканцията учениците да се върнат в класните стаи.

Експертите отбелязват, че дори новините за успешна ваксина да се потвърдят, самото ваксиниране ще бъде много трудно заради нуждите от двукратно поставяне на препарата през определено време и за съхранението му в много специфични условия. Според тях, едва когато са одобрени няколко препарата, ще може да се пристъпи към масово ваксиниране и постигането на очакваната обща защита срещу новата болест, отбелязва БТА.

По публикацията работи: Моника Цанкова