Увеличават двойно легловата база за пациенти с Covid-19 във Варненско

64

Oбластния управител на Варна Стоян Пасев направи изявление пред медиите след среща с медици

„Днес взехме решение да вдигнем легловата база с 20 процента вместо с 10, както е по заповедта на министъра. Това ще стане на два етапа. В срок до 11-ти да се определят минимум 15% от леглата на всички многопрофилни болници и в срок до 13-ти да се определят останалите до 20% легла. Тоест всички да преструктурират така работата си, че да осигурят 20% от легловата база в съответната болница“, заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

По неговите думи в момента са отворени 322 легла. Около 20 са свободни по справка от 9 часа сутринта.

„От утрешния ден се разбрахме да отвори единен портал, който да дава информация онлайн. Всеки един дежурен доктор ще нанася свободното легло на часа“, съобщи Пасев.

„Липсата на доктори се оказа, че е основният проблем навсякъде“, каза още той.

„Чакаме с нетърпение решението на Министерски съвет утре относно антигенните тестове – къде ще бъдат правени, как, кой, защо и докога ще бъдат безплатни“, коментира Пасев.

„Обсъждаме с представители на шестте общински диагностични консултативни центрове организирането на Covid зони, където е възможно. Това е по инициатива на общината. Идеята е там също да се тестват хора. След преглед и по преценка на лекаря, ще се извършва тестване на хора, които са съмнителни и с респираторни оплаквания“, съобщи директорът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова.