Започва нов етап от акция „Зима“: За какво ще следят?

154

В ход е акция „Зима”

Екипите на МВР проверяват дали пътните превозни средства са оборудвани за зимни условия. Днес е последният ден на първия етап от акцията. От утре фокусът се насочва към пешеходците. Ще бъдат спирани и шофьори, които отнемат предимство.

Втората кампания стартира от 11 и продължава до 20 ноември 2020 г. и е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Кампанията е насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Контролната дейност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

– Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение.
– Ще се акцентира на недопускане движението на пешеходци по магистралните пътища.
– Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци).
– Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия.
– Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

Ще бъде отбелязан и Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005  г. е в третата неделя на месец ноември. През 2020 г. Световният ден е на 15 ноември 2020 г.