Зоран Заев пристига в София за среща с Борисов

79

Няколко министри от кабинета в Скопие ще придружават премиера

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев днес ще пристигне в София за участие в срещата на върха по Берлинския процес. Това съобщи държавната агенция в Скопие МИА, като се позова на правителствени източници, предават от bTV.

Пред местна телевизия Заев съобщи, че с него в София ще бъдат и няколко министри от кабинета в Скопие.

Зоран Заев идва в София през ноември за среща с Борисов 

Съдомакини на форума е българският министър-председател Бойко Борисов. Вчера Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди пред българския премиер, че ще участва в срещата на лидерите от Берлинския процес, която е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес.

„България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на нашето председателство на Съвета на ЕС, което постави високо в европейския дневен ред интеграционните процеси на страните от Западните Балкани“, изтъкна премиерът Борисов пред председателя на ЕК.

Българският министър-председател отбеляза, че европейската перспектива за Западните Балкани означава стабилност мир и просперитет в региона.

В този контекст в рамките на Срещата на върха утре ще бъдат подписани важни документи, чиято цел е да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС.

По публикацията работи: Моника Цанкова