Изследователски кораб-робот потегли по море (ВИДЕО)

48

Две морски изследователски организации обявиха завършването и представянето на автономният кораб Mayflower (MAS) – морски изследователски кораб, задвижван от изкуствен интелект и соларна енергия, който ще плава през океаните и ще събира данни за околната среда.

Новият, напълно самостоятелен тримаран, който е проектиран и конструиран и чиито модели на ИИ са преминали обучение през последните две години, беше пуснат във водите на Плимът, Англия в средата на септември 2020 г.

Проектиран така, че да осигури безопасен, гъвкав и ефективен начин за събиране на данни за океаните, новото поколение Mayflower обещава да трансформира океанографията, като работи в тандем с учени и други автономни кораби. Целта е да разбере повече за критични проблеми като глобалното затопляне и замърсяването с микро пластмасови частици, както и да спомогне за опазването на морските бозайници. Компанията координира научните изследвания, които се извършват съвместно с редица водещи научни организации.

MAS разполага с AI Captain, което му дава възможност да усеща, мисли и взема решения в морето без реален капитан или екипаж на борда. Новият клас морски изкуствен интелект е подсилен с най-новите модерни изчислителни системи на IBM, софтуер за автоматизация, технология за компютърно наблюдение и софтуер Red Hat Open Source.

„Способен да сканира хоризонта за възможни опасности, да вземе информирани решения и да промени курса въз основа на синтез на данните в реално време, автономният кораб Mayflower има повече общо с модерна банка, отколкото със съименника си от XVII век.“, каза Анди Станфорд-Кларк, Главен технологичен директор. „Със способността си да продължи да работи при най-трудните условия, този малък кораб е микрокосмос за всеки амбициозен бизнес от XXI век.“

За да дадат възможност на последователите си по целия свят да се запознаят с MAS и как изпълнява различните си мисии, разработчиците стартираха нов интерактивен уеб портал. Порталът MAS400 е проектиран да предоставя актуализации в реално време за местоположението на кораба, условията на околната среда и данни от различните му изследователски проекти. 

В портала има дори чатбот „октопод“ със седем ръце, наречен Artie, който твърди, че се е качил на кораба като пътник. Artie е обучен да предоставя информация за MAS и неговите действия в реален и достъпен формат.

„MAS400.com е един от най-модерните уеб портали за океански мисии, който някога е създаван“, казва Фредрик Сорейде, научен директор на проекта за автономния кораб Mayflower. „Защитата на океана зависи от способността ни да ангажираме обществеността с важни въпроси, които са свързани с неговото здраве. Порталът MAS400 е създаден за да прави точно това и да информира хората къде е корабът, с каква скорост пътува, при какви условия работи и какви изследвания провежда. Потребителите могат дори да помогнат на “октопода” Artie да улови хирургически маски, фасове от цигари и други все по-често срещани предмети, замърсяващи океана, от виртуален океан с различни данни и факти.“

През следващите шест месеца MAS ще направи няколко изпитания в морето и ще предприеме различни изследователски мисии и пътувания, а през пролетта на 2021 г. ще да се опита да прекоси Атлантическия океан. Трансатлантическото пътуване на MAS ще бъде с подобен маршрут и пионерски дух, както Mayflower от 1620 г., който е направил същото пътуване преди 400 години.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама