Красимир Вълчев обясни как и кога учениците преминават на дистанционно обучение

561

Просветният министър бе категоричен, че преминаването на дистанционно обучение няма да бъде цялостно, а само в отделни паралелки

Четири паралелки на 1000 в страната са карантинирани от началото на учебната година,  заразените са съответно 0,01 процент от учениците и 0,09 процента от учителите, без да се смятат 16-е учители в Габрово, които са първия клъстер в учебно заведение на заразата.

Това съобщи във Варна Красимир Вълчев-министър на образованието и науката.

„Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционна форма на обучение“, заяви той.

„Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за отделни паралелки“, категоричен беше Вълчев.

„Министерство на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване в електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните. Такива прагови стойности имаме при сезонните грипни вируси. Всяка година системата излизаше една, две, три седмици в грипна ваканция. Сега няма да има грипна ваканция, ще има преминаване на обучение в електронна среда. При грипните вируси със заразяването на учениците, обратно на коронавируса, там много по-голям процент са заразените ученици. Временното затваряне на училища е силно ефективна превантивна мярка за заболяването на по-голям брой ученици. Когато говорим за прагови стойности, те ще бъдат прилагани на ниво община, на ниво област, но не и за цялата образователна система. Целта ни е максимум присъствено обучение“, коментира министърът.

Министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев присъства на официалната церемония по повод приключването на строителните дейности на ремонта на Варненската търговска гимназия „Г.С.Раковски”, по-късно той ще се срещне с ректорите на висшите учебни заведения.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама