Премиерът получи орден от ловчанския митрополит (ВИДЕО)

blank
Кадър: Facebook

Жители на града привестваха Борисов с аплодисменти. Той посети катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и две предприятия в града

Днес премиерът Бойко Борисов бе посрещнат с аплодисменти в Ловеч. Той бе посрещнат в чисто нов местен храм в града заедно с кмета Корнелия Маринова. С него е и зам.-министър Николай Нанков.

Те бяха посрещнати в новия катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ от владиката Гавраил, който връчи и орден на Бойко Борисов за заслугите му за помощ на църквата. „Решението е на цялата епархия и всички благодарим за вашата помощ и църковни заслуги“.

„Благодаря за този орден и това е направено за хората. За нас е важно да пазим вярата си. Напомням, че ние единствени не затворихме църквите“, каза Борисов.

Митрополитът му благодари за вярата към Светия синод и вярата на премиера в църквата.

„Даже ни се подиграваха с теб, че сме казали, че няма да има заразени, а то точна така стана“, каза Борисов.

„Ние с политика не се занимаваме, но когато трябва да оценим помощта, ние сме длъжни да благодарим“, каза владиката и покани Борисов да посети и новото училище към храма.

„Няма да коментирам Цветанов, да вземе колкото иска гласове. Ние сме били 20 години заедно, това е като един брак. Лоша дума няма да кажа“, коментира на излизане от храма премиера пред местен журналист. Въпросите и отговорите обаче бяха заглушени от виковете „Бойко!“ на стотици привърженици на премиера, които бяха дошли на място и с аплодисменти му благодариха за помощта за града и църквата.

С постановление на Министерския съвет от 27 декември миналата година бяха отпуснати нови средства за ремонт и довършване на храмове на територията на Община Ловеч. Сумата бе в размер на 141 701 лева, предаде pik.bg.

От тези средства 100 000 лева бяха предназначени за довършване на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч (за изографисване 70 000 лева и за витражи 30 000 лева). Други 21 293 лева отидоха за ремонт на храма „Света Троица“ в село Лисец, а 20 408 лева са за ремонт на храма „Свети Йоан Рилски“ в кв. „Гозница“ в Ловеч.

Общата сума за дейности в Ловчанската епархия е 204 000 лева, като от тях 141 701 лева са за Община Ловеч.

Борисов посети и българско предприятие в района, където обсъди мерките в помощ на бизнеса заради коронавируса. На място се похвалиха, че благодарение на помощта, не само не са усетили кризата, но и увеличават оборотите си.

В друго местно предприятие – за мебели, собственикът се похвали, че изнасят за куп страни, включително Австралия.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -