Проф. Кантарджиев обясни разликата между COVID-19 и обикновен грип (ВИДЕО)

1032

Тодор Кантарджиев цитира свои чуждестранни колеги и заяви, че значението на маските почти е равно с това на ваксините срещу коронавирус

„Това, което става в детските градини и училищата са случаи, които не са се заразили там. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите в училищата.“ Това заяви пред bTV директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на въпрос за разпространението на коронавируса в училища и детски градини.

„Всеки регион и всяка детска градина са различни. До голяма степен зависи от опита, сърцето и интелекта на всеки директор какви мерки ще предприеме. Очаквам увеличение на случаите в детските градини и училищата“, разкри професорът.

Тодор Кантарджиев показа и графика, която разкрива протичането на заразата в страната. „Ако продължаваме да държим тази тенденция, която в момента е към слабо намаляване на случаите, значи държавните органи сме се справили добре“, обобщи той.

Кадър: bTV

„Там където има клъстери, там където има огнища, случаите на заразени са 15 до 20%“, добави директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

„Въпреки приказките на някои безотговорни хора, инфекцията си е тежка. Тя е с една много тежка прогноза, ако инфектира белия дроб. Когато лекари говорят срещу маските, това не го разбирам. Никъде не се намери научна статия, която да е против маските или такава, която да каже, че маските не помагат“, категоричен е професорът.

„Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Децата и родителите са размуни. Ако беше по-малко противоречивото говорене на някои лекари срещу маските, но те това го правят за лично удовлетворение“, добави Тодор Кантарджиев. Един от най-изявените говорители срещу носенето на маски е доц. Атанас Мангъров, който неколкократно влизаше в спорове с професор Кантарджиев и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„За мен е прекалена изолацията и затварянето по къщите. Надявам се да не се стигне дотам“, добави шефът на Центъра по заразни и паразитни болести.

„Всичко, което предпазва от коронавируса, предпазва и от грип. До средата на октомври ще имаме един малко по-голям внос на ваксини, за съжаление сега свършиха внесените 80 000 противогрипни ваксини“, каза още Тодор Кантаржиев.

„Много трудно можем да разграничим коронавируса от обикновения грип. Единствената разлика е, че коронавирусът се развива бавно. На първия ден те боли гърлото, на втория имаш 37 градуса температура. На третия ден имаш 38 градуса и започваш да кашляш непродуктивно. Обикновеният грип се проявява за няколко часа. Още на първия ден си разглобен и имаш температура“, обясни професорът.

Той добави, че вече има много добри тестове, които могат да покажат дали температурата е от коронавирус или от друг грип.


Видео: bTV

 

По публикацията работи: Моника Цанкова 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама