България получава още над 500 млн.лв. от ЕС за справяне с последиците от COVID-19

45

Изискването е проектите да са конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията от COVID-19

ЕП подкрепи отпускането на още средства за справяне с последиците от COVID-19
Страните-членки на ЕС да възстановяват със задна дата разходи за спешни мерки за преодоляване на кризата с COVID-19. Това предложение на българския евродепутат Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) беше прието единодушно от Европейския парламент и предстои да бъде разгледано в тристранни преговори с Европейската комисия и Европейския съвет.

По предварителни изчисления на ЕК България получава над половин милиард евро в допълнение към програмите от настоящия програмен период чрез инструмента на ЕС за преодоляване на последиците от кризата REACT-EU.

Предложението е страните членки да могат да възстановяват разходите си със задна дата още от 1 февруари 2020 г. и с удължен срок. Така страната ще може да финансира проекти със собствени средства и да възстанови 100% от разходите си за тях по-късно.

Изискването е проектите да са конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията от COVID-19 и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на малките и средни предприятия, дигитализация, зелена трансформация. Със средствата от Спасителния план държавите ще могат да възстановяват разходи и по мерките за временна заетост (60/40, 70/30), както и да покриват разходи в сферата на туризма и културата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама