Обявиха извънредно положение в част от Калифорния заради продължаващите пожари

40

Извънредно положение е въведено във Фресно, Мадера и Марипоса в Централна Калифорния, както и в южните окръзи Сан Диего и Сан Бернардино

Губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм въведе вчера режим на извънредно положение в пет от общо 58 щатски окръзи заради продължаващите пожари. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта му.

Извънредно положение е въведено във Фресно, Мадера и Марипоса в Централна Калифорния, както и в южните окръзи Сан Диего и Сан Бернардино.

На 18 август Нюсъм вече обяви извънредно положение на щатско равнище заради необичайно горещото и сухо време и избухналите пожари в няколко други окръзи.

Тези мерки позволяват на местните власти да получат достъп до редица допълнителни фондове и да включат повече ресурси за ликвидиране на последиците от пожарите.

Извънредното положение дава възможност за привличане на националната гвардия в спасителни и възстановителни операции. Освен това, местните власти могат да закупуват по опростена схема храна за населението.

Тази нощ над 200 души бяха превозени по въздух на безопасно място, след като бързо движещ се горски пожар блокира единствения път до язовира Мамут Пул – популярен ваканционен обект в националната гора Сиера, предаде Ройтерс.

20 евакуирани бяха откарани в болница, съобщи вчера в Туитър шерифството на окръг Мадера.

Пожарът, бушуващ в района от петък вечерта, бързо се разрасна и изгори около 45 000 хектара земя. Това стана причина за евакуация и затваряне на пътища в окръг Фресно.

Стихията беше изцяло извън контрол вчера следобед, а 15 000 огнеборци се бореха с около 25 пожара в щата, според департамента за горско стопанство и противопожарна защита. През последните 3 седмици в щата са загинали 8 души, а 3 300 обекта са унищожени от огъня.

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама